View RSS Feed

borgin blogosfääri

Samsung Galaxy Xcover-puhelimen roottaus

Rating: 5 votes, 5.00 average.
Työpuhelimeksi saamani Samsung Galaxy Xcover on ensimmäinen kosketukseni Android-puhelimiin ja sangen kiintoisa laite. Puhelin on tehty rakenteeltaan tällejä kestäväksi ja sen tiiveysluokka on IP67.

Napsauta kuvaa nähdäksesi sen suurempana

Nimi:	galaxyxcoverfronthigh.jpg
Kats.:	58442
Koko:	32.2 KB
ID:	586

Muistiltaan ja prosessoriteholtaan puhelin ei ole mitenkään top huippua, mutta vallan käyttökelpoinen. Omassa käytössäni tavanomainen puhelin vaurioituisi metallinpölystä, joten tiiveys on tarpeellinen ominaisuus. Tehokkaampi, muistiltaan tilavampi ja paremmalla näytöllä ja kameralla varustettu puhelin olisi Motorolan Defy+, mutta sitä ei ollut mahdollista saada työnantajan valinnoista johtuen. Puhelimeen käy 16 gigatavun micro-SDHC eli transflash-muistikortti.

Napsauta kuvaa nähdäksesi sen suurempana

Nimi:	sdhc-tf.jpg
Kats.:	55599
Koko:	4.0 KB
ID:	588Kuitenkaan tällainen, verrattain tilavakaan muistikortti ei paranna Android-puhelinten muistin ahtausongelmaa, ainakaan suoraan. Tarvitaan kikkailua, josta ajattelin tässä kirjoittaa. Ensimmäinen vaihe on "rootata" puhelin.

Android-puhelimien käyttöjärjestelmä on itse asiassa Linux. Puhelimen käyttäjän oikeuksia puhelimen hallintaan on rajoitettu niin, ettei puhelimen toimintoja voi operoida pääkäyttäjän (root) oikeuksilla. Tämä estää mm. muistin hallitsemisen niin, ettei kaikkia puhelimen ohjelmia voi tallentaa muistikortille, vaan ne osin asentuvat muutenkin ahtaaseen perusmassamuistiin. Pääkäyttäjällä olisi valta ja voima hallita ohjelmien tallennuspaikkoja, mutta root-oikeuksien saamiseksi tarvitaan eräänlainen tietomurto omaan puhelimeen. Tätä toimenpidettä kutsutaan roottaamiseksi.

Roottaaminen vaatii aina jonkinlaisen, asian harrastajien laatiman murtopaketin, jolla puhelin otetaan haltuun. Soveltuvan paketin ja ohjeiden löytäminen vaatii jonkin verran googlettamista ja ulkomaisten keskustelufoorumeiden plaraamista.

Löysin GT-S5690:een sopivan roottauspaketin xda-developers foorumin keskusteluista, viestiketjusta, joka käsitteli tämän nimenomaisen puhelimen roottaamista. Keskustelussa mainittu rootti on ladattavissa täältä. Osoite on viestiketjun viidennessätoista viestissä.

Ladattava zip-tiedosto tallennetaan puhelimen SD-kortin juurihakemistoon. Sitä varten käytin Samsungin Kies-ohjelmistoa. Tallennettu tiedosto ei vielä sellaisenaan tee yhtään mitään, vaan roottaus on oma toimenpiteensä, jossa ko. tiedoston sisältämä rootti suoritetaan.

Se tapahtuu näin:

1. Sammuta puhelin virrattomaksi.

2. Käynnistä puhelin pitäen samalla koko ajan pohjassa alareunan keskimmäistä (mökin kuvalla varustettua) nappia ja äänenvoimakkuus suuremmalle-painiketta. Näin käynnistyy Android System recovery, joka näyttää tältä:

Napsauta kuvaa nähdäksesi sen suurempana

Nimi:	Recovery.jpg
Kats.:	71677
Koko:	89.5 KB
ID:	592
System recoveryn valikoissa liikutaan äänenvoimakkuuspainikkeilla ylös ja alas. Koti-painike toteuttaa toiminnon. Valitaan vaihtoehto "apply update from sdcard" ja painetaan koti-näppäintä. Aukeaa tiedostolistaus, jossa näkyy SD-kortin juurihakemisto.

Napsauta kuvaa nähdäksesi sen suurempana

Nimi:	root_samsung.jpg
Kats.:	56150
Koko:	39.2 KB
ID:	593
Kuvan ylivalottumisesta johtuen vaalean palkin kohdalla oleva teksti on kadonnut. Siinä kohdalla kuuluisi näkyä roottaukseen tarkoitetun zip-tiedoston nimi. Nyt siihen on editoitu: "Valitse roottaustiedosto". Kun tiedostonimi näkyy valittuna, painetaan taas kotinappulaa, joka käynnistää roottauksen. Oman puhelimeni roottaus oli hyvin nopea toimenpide.

Näytön kuvakkeiden joukkoon ilmestyi Superuser-kuvake, silmälapulla varustettu Android-hahmo:

Nimi: app-ziCpi.cs.png
Kats.: 54981
Koko: 5.4 KB

Varmistin roottauksen onnistumisen lataamalla Android Marketista sitä varten tehdyn sovelluksen Root Checker Basic. Ajoin ohjelman ja se onnitteli minua roottauksen onnistumisesta.

Tämän pidemmällä en vielä olekaan. Roottaus sinänsä ei tee juuri mitään, sellaisenaan se ei auta muistin vähyyteen. Kuitenkin se mahdollistaa toimenpiteitä, jotka muuten olisivat mahdottomia. Nyt aion opetella kaikessa rauhassa lisää. Koheltamalla ja tekemällä asioita ymmärtämättä, mitä on tekemässä, saattaa saada puhelimensa totaaliseen jumiin. Takuu ei kata roottaamalla aikaansaatuja ongelmia, joten puhelimen käyttäjä on omillaan näissä asioissa. Siispä tutkin, toteutan ja jos onnistuu, kirjoittelen mitä tuli tehdyksi.

Nyt minulla on kuitenkin onnistuneesti rootattu Samsung Gaxaxy Xcover GT-S5690. Siitä on mielenkiintoista jatkaa.

Muistutan vielä kuitenkin, että vaikka itse onnistuin onnistuneesti roottaamaan puhelimeni, ei se takaa mitään. Jokainen roottaa omalla vastuullaan. Eri ohjelmistoversiot saattavat aiheuttaa ongelmia, tai sitten eivät. En kerta kaikkiaan tunne aihetta riittävän hyvin osatakseni antaa mitään yleisiä suosituksia. Roottausaiheisten foorumien seuraaminen ja googlettaminen aiheen tiimoilta on erittäin suotavaa, jopa välttämätöntä.

The truth is out there.

Submit "Samsung Galaxy Xcover-puhelimen roottaus" to Google

Kommenttia

Sivu 1/3 123 ViimeinenViimeinen
 1. Käyttäjän jusape Avatar
  En juuri ymmärtänyt muuta kuin että hevonenkin paskantaa....
 2. Käyttäjän borg Avatar
  Missäs siinä hevosia...
 3. Käyttäjän jusape Avatar
  Ei nää ATK-hommat ole kovin tuttuja....
  Eikä tuollaiset roottihommat, kuullutkaan moisesta.....
 4. Käyttäjän borg Avatar
  no nytpäs kuulit...
 5. Käyttäjän Rami Lehto Avatar
  Jaa että työnantajan puhelin?
 6. Käyttäjän borg Avatar
  Lainaus Alkuperäinen viesti, Rami Lehto
  Jaa että työnantajan puhelin?
  Näin työnantaja voi hankkia suhteellisen edullisia puhelimia, jotka käyttäjän toimesta viritetään huippu-iskuun . Lopputuloksena saadaan vähällä rahalla rajua kilpailuetua, synergiaa viimeisimmän viestintäteknologian hyödyntämisestä ja Suomi nousuun!
 7. Käyttäjän JJA Avatar
  Missä vika kun minulla ei avaa tuota sd-korttia
 8. Käyttäjän JJA Avatar
  E:failed to mount /sdcard (file exists)
 9. Käyttäjän borg Avatar
  Lainaus Alkuperäinen viesti, JJA
  E:failed to mount /sdcard (file exists)
  SD - kortissa on jotain vikaa. Kokeile toista korttia tai alusta kortti uudelleen tietokoneella ja muistikortinlukijalla. Tarkista, että kortti on oikein paikoillaan.
 10. Käyttäjän JJA Avatar
  kolmas muisti kortti toimi
 11. Käyttäjän Vani Avatar
  Kiitos ohjeesta! mutta voisitko tehdä ohjeet kuinka ylikellottaa tuo prossu niin saisi vähän lisätehoja? ei tuo setCPU oikein tahdo toimia minulla eikä tuolta netistä tunnu löytyvän ohjeita/appseja millä tehdä se
 12. Käyttäjän borg Avatar
  Lainaus Alkuperäinen viesti, Vani
  Kiitos ohjeesta! mutta voisitko tehdä ohjeet kuinka ylikellottaa tuo prossu niin saisi vähän lisätehoja? ei tuo setCPU oikein tahdo toimia minulla eikä tuolta netistä tunnu löytyvän ohjeita/appseja millä tehdä se
  Kellotusohjeita ei taida tulla. Puhelimeni pelaa tällä hetkellä niin hyvin, etten oikein ole innostunut säätämään enempää. Toivottavasti jostakin ohjeita löytyy.
 13. Käyttäjän hakkeri Avatar
  En oikein uskaltaisi rootata jos puhelin voi tiltata
 14. Käyttäjän hakkeri Avatar
  Niin mitä tehdä?
 15. Käyttäjän borg Avatar
  Lainaus Alkuperäinen viesti, hakkeri
  Niin mitä tehdä?
  You decide. En minä pysty tuota päättämään kenenkään puolesta. Olen tehnyt ohjeet parhaan kykyni mukaan, mutta en voi mitenkään taata niiden toimivuutta. Minulla ne pelasivat, olen myös saanut positiivista palautetta muutamalta muulta, jotka ovat onnistuneet kirjoittamillani ohjeilla. Mutta jokainen säätää omalla vastuullaan. Jos epäilet kykyjäsi, koeta löytää joku kaveri, jolle asia on tutumpi.
 16. Käyttäjän hakkeri Avatar
  Minulla ei ole edes kavereita jotka odais paremmin mää oon niistä itte paras
 17. Käyttäjän hakkeri Avatar
  Haluaisin vaan rootata et vois kuvata screen
 18. Käyttäjän hakkeri Avatar
  mitä tarkotat tuolla juurihakemistolla? haluaisin tietää
 19. Käyttäjän borg Avatar
  Lainaus Alkuperäinen viesti, hakkeri
  mitä tarkotat tuolla juurihakemistolla? haluaisin tietää
  Juurihakemistoa nimitetään myös päähakemistoksi. Juurihakemisto on se, joka ensimmäiseksi avautuu, kun menet "sisään" muistikortille, kiintolevylle, jne. Juurihakemisto voi sisältää tiedostoja ja alihakemistoja. Alihakemistot voivat edelleen sisältää tiedostoja ja alihakemistoja, jne...

  http://fi.wikipedia.org/wiki/Tiedost...rjestelm%C3%A4 , tuosta kolmannen kappaleen alusta lähtee selvitys tiedostorakenteesta.
 20. Käyttäjän hakkeri Avatar
  minulla ei tapahdu mitään kun painan tuota talo näppäintä ja äänenvoimakkuus nappulaa WTF
Sivu 1/3 123 ViimeinenViimeinen